Hello AI: Zvyšují coboti počet pracovních úrazů?

Zpět na blog

Hello AI: Zvyšují coboti počet pracovních úrazů?

Visualization Robots Errors Data Analysis Privacy Hardware AI Monopoly

Může přítomnost robotů na pracovišti ohrozit zdraví lidí? Ukazuje případ Amazonu na bezpečnostní krizi nebo to novináři zveličují? Tak jako tak se jedná o téma, o kterém by se mělo mluvit.

V dnešním vydání:

Vizualizace dne

Způsobil Robinhood nárůst akcií Tesly?

Jsou akcie Tesly - a když už jsme u toho, tak nejen jí - nadhodnocené? Jak souvisí růst ceny akcií této automobilky s počtem držitelů, kteří k nákupu využili aplikaci Robinhood?

Idea, zdroj dat 1 a 2

Robots

Coboti zvyšují počet pracovních úrazů

Cobots (kolaborativní roboti), tedy roboti pracující spolu s lidmi, překvapivě zvyšují počet pracovních úrazů. Proč, když selský rozum napovídá pravý opak?

Interní záznamy Amazonu z více než 150 skladů ukazují, že počet pracovních úrazů se za 4 poslední roky zvýšil. A ve skladech, kde se používají roboti, dokonce vzrostl o 50 %.

Na vině je podle analýzy tlak na vyšší produktivitu. Před příchodem robotů byla například očekávaná výkonnost cca 100 naskenovaných položek za hodinu. Při spolupráci s roboty se očekávání zvýšilo na 400 položek za hodinu.

Někteří pracovníci takovému tempu prostě nestačili.

Errors

16 000 nakažených zmizelo kvůli chybě v Excelu

Britské ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že se jim ze statistik "vytratilo" téměř 16 000 nakažených.

Chyba nastala ve dnech mezi 25. zářím a 2. říjnem. Ta byla způsobena tím, že některé excelovské soubory, překročily maximální povolenou velikost a část záznamů tak vypadla.

Problém byl vyřešen tím, že se soubory budou rozdělovat na menší. Britská vláda také plánuje upgrade počítačových systémů.

Data Analysis

Úvod do jazyka R

Naučte se efektivní datovou analýzu v erku.

Kurz Úvod do jazyka R je určen všem, kteří chtějí poznat erko jako nástroj pro datovou analýzu a tvorbu přesvědčivých výstupů. Kurz pracuje v prostředí RStudio. Těžištěm kurzu není programování, ale úvod do problematiky Data Science. Pokud jste v minulosti nikdy neprogramovali tak to ničemu nevadí.

Kompletně v češtině a navíc s podporou lektora, který má trenérskou certifikaci od RStudio!

Privacy

Vlastníci televizí Samsung si stěžují na obtěžující reklamy

Chytré televize přinesly kromě připojení k internetu a sledování uživatelů, ještě další věc. Vzhledem k tomu, že chytrá televize je v podstatě počítač, měli to uživatelé očekávat. Jedná se samozřejmě o reklamy.

Pro inzerenty určitě lákavá nabídka. Představte si 50 milionů chytrých televizí, které mohou zobrazovat reklamy na vaše produkty. Kdo by odolal?

Jenže vlastníci televizí už tak nadšení nejsou. Mnoho z nich si stěžuje, že zobrazované reklamy nejsou relevantní a že je obtěžují. A navíc ani nejdou vypnout. Což potvrdil přímo Samsung.

Bohužel, Samsung v tom není sám. S reklamou experimentují i další výrobci. Například vlastníci televizí Panasonic museli shlédnout reklamu pokaždé, když měnili hlasitost.

Jaká existuje alternativa? Jednoduchá - nepřipojovat televizi k internetu. Potom ale pojem "chytrá" televize ztrácí smysl.

Hardware

Co zavinilo celodenní výpadek tokijské burzy

Hned dvě nevídané věci se staly v Japonsku. 1) Tokijská akciová burza měla celodenní výpadek. 2) Její nejvyšší představitelé se na tiskové konferenci omluvili, přiznali svoji zodpovědnost a nebáli se diskutovat technické detaily výpadku s novináři. Za to sklidili zaslouženou pochvalu.

Výpadek tentokrát nezpůsobil ani software ani hackeři. Na vině byl nefunkční hardware. Systém se sice měl automaticky přepnout na zálohu, ale to nezafungovalo.

Systém tvoří přibližně 350 serverů a byl spuštěn v roce 2010. Jedním z důvodů bylo i to, že měl zabránit výpadkům, které se stávaly při používání předchozího systému.

Experti se shodli, že se taková věc se může stát i na jiných burzách. Neměla by, ale možné to je.

AI

Umělá inteligence počítá krátery na Marsu

NASA pořizuje snímky Marsu už skoro 15 let. Astronomové pomocí těchto fotek počítají krátery na této planetě. V průměru trvá jednomu člověku projít jeden snímek a najít krátery asi 40 minut. Dosud se jich takto podařilo najít více než 1 000.

Procházení fotek je určitě perfektní úkol pro strojové učení. To si NASA uvědomuje a proto její výzkumníci, kteří se zabývají umělou inteligencí (AI), vyvíjí nástroj, který pomůže s klasifikací kráterů (a nejen jich).

Po úvodním tréninku, nechali systém projít více než 110 000 obrázků. Výsledek? To co člověku trvalo 40 minut, zvládla AI za 5 sekund.

Monopoly

Indická vláda plánuje otevřít svůj vlastní App Store

Indická vláda (a také indičtí podnikatelé) chtějí ukončit duopol Applu a Googlu. Nápad přišel od indických start-upů. Těm se nelíbí jak 30% provize, tak další omezující podmínky, které v obou obchodech existují.

Indická vláda prý dokonce zvažuje, že telefony s Androidem by měly indický App Store povinně nainstalovaný. Android má v Indii 97% podíl na trhu. Takže Apple se zatím asi nemusí cítit ohrožen.

Podle představitelů vlády je nutné podpořit indické podnikatele, aby nebyli vydáni na milost a nemilost technologickým gigantům, kteří mohou vývojářům aplikací odepřít přístup do jejich ekosystémů.

Na závěr

Co se děje jinde

  • 🔋 Segway představil e-moped.
  • 👼 Snižuje lockdown počet předčasných porodů? Vědci si myslí, že ano.
  • 🎵 Roland. 808. 303. Říká vám to něco? Pokud jste aspirující DJ, můžete se realizovat.
  • 🚀 Je "Orbital Habitat Formulation Lead" nejvíc cool job na světě?
  • 👓 Bojovníci s chybami v Excelu. Co kdyby používali Python a Pandas? Byl by svět lepší?
  • 🚽 Pouze pro otrlé. Takhle zlato rozhodně nepašujte. Nikdy.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními

nebo nám napište něco hezkého. Děkujeme!

Zpět na blog

Python pro každý den

Jak si užít Python a nezabloudit v kódu

Zobrazit knihu

Pandas - analýza a zpracování dat

Naučte se základy Pandas - pythonovské knihovny, která je standardem pro analýzu a zpracování dat.

Zobrazit kurz

Vizualizace pro analytiky

Matplotlib, Pandas a Seaborn. Naučte se vizualizovat a prezentovat data v Pythonu.

Zobrazit kurz

Hledáme další autory

Publikujte na Lovely Blogu a inspirujte ostatní! Sdílením svých znalosti si budujete osobní značku.

Kontaktujte nás

Odběr novinek

Novinky, návody a tipy přímo do vašeho emailu.

Copyright © 2018-2024, Colorbee, s.r.o.

Designed by grafikli.cz in Prague.