Hello AI: Excel mění lidské geny

Zpět na blog

Hello AI: Excel mění lidské geny

Spreadsheets Privacy Education Covid-19 Robotics Jupyter Hospitality Career

Hezký den.
Prázdniny se chýlí ke konci 👋. Někdo si ještě užívá posledních pár dní dovolené, další zase prchá z jihu na sever a děti se už určitě těší do školy. Vypadá to, že září bude ještě zajímavější, než byl srpen. 😜

V dnešním vydání

Spreadsheets

Chyby v Excelu mohou ovlivnit lidské geny!

Zdá se, že někdy je jednodušší změnit genetiku, než Excel.

Vědci, kteří se zabývají lidským genomem, ke své práci používají Excel. Ten je ale někdy až příliš "chytrý" a snaží se uživatelům "pomáhat". V tomto případě by se ale vědci obešli bez jeho pomoci.

Když například vloží do buňky symbol genu MARCH1 (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1), Excel to změní na datum 1. března.

To je nejen frustrující, ale i potenciálně nebezpečné. Vědci pak musí procházet data a opravovat je ručně. Jedna studie zkoumající přes 3 500 vědeckých publikací dokonce spočítala, že přibližně 20 % 😱 obsahovalo chyby způsobené právě Excelem.

Jak z toho ven? Vyšly nové směrnice, které berou v úvahu chování Excelu a mění proto názvy lidských genů. Takže např. MARCH1 se změní na MARCHF1, SEPT1 na SEPTIN1, apod.

Privacy

Kdo poslouchá vaše soukromé konverzace? Apple!

Společnost Apple vždy prohlašovala, že soukromí uživatelů je na prvním místě. Její dlouho pěstovaná image bojovníka za ochranu soukromí, se však může rychle změnit.

Whistleblower, který pracoval na projektu pro přepis dat z hlasové asistentky Siri, napsal otevřený dopis Evropskému sboru pro ochranu osobních údajů. A není to vůbec příjemné čtení.

V dopisu popisuje svoje zkušenosti a úkoly, na kterých pracoval. Cílem bylo poslouchat 👂 záznamy, které Siri získala z různých zařízení Apple a opravovat jejich přepis. Šlo o poslech nahrávek nejen uživatelů, ale i jejich příbuzných, kolegů a vlastně kohokoliv, kdo byl v dosahu. Nahrávání probíhalo i bez aktivace Siri, a uživatelé o tom tak nevěděli.

Zároveň popisuje další projekt, který nahrávky přiřazoval k uživatelským datům, např. ke kontaktům nebo lokalitě. Členové projektu tak měli přístup k osobním údajům uživatelů a byli schopni je přiřadit k příkazům Siri.

Samozřejmě, že to není jen Apple, kdo čelí podobným problémům. Hodně to vypovídá o přístupu velkých firem k soukromí uživatelů. Bohužel.

Education

MasterClass - Python pro analytiky

Tohle bude opravdu stát za to. ⭐

Data Science

Nepopulární názor - potřebujeme generalisty, ne specialisty

Baví vás data a lákají vás tituly jako např. "Data Scientist", "Data Engineer" nebo "AI Architect"? Jinými slovy, chcete se v tomto oboru vydat cestou specializace?

Jeden datový vědec se domnívá, že specializace je v tomto případě neefektivní. Argumentuje tím, že generalisté jsou v datových týmech víc efektivnější, než když se tým 👫👬👭 skládá ze specialistů na jednotlivé oblasti.

Jde hlavně o to, že pokud rozdělíte úkol mezi několik členů týmu, budete muset koordinovat komunikaci, zodpovědnosti a jednotlivci pravděpodobně ztratí celkový přehled.

Z tohoto důvodu jsou údajně lepší datoví vědci, kteří zvládnou celý proces od začátku (identifikace problému) až do konce (vyřešení problému).

Covid-19

Je úspěšné zavedení chytré karantény reálné? Zkušenosti z mnoha zemí ukazují, že to není vůbec jednoduché.

Mnohé země investovaly nemalé prostředky do chytrých aplikací, které měly pomoci s trasováním 📍 nakažených koronavirem. Po několika měsících provozu se ukazuje, že přesvědčit uživatele, aby si aplikaci vůbec nainstalovali, je přinejmenším složité.

Mezi země, kde má trasovací aplikaci vysoký počet obyvatel, patří např. Irsko - 37 % (cca 1,8 milionu lidí) nebo Německo - 20 % (cca 16,5 milionu).

Na opačném konci se nachází například Norsko nebo Velká Británie, které aplikace přestaly používat.

A co na to Češi? První verze eRoušky se nijak masově nerozšířila - jen 277 000 uživatelů, tedy necelá 3 % obyvatel. Navíc si ještě někteří uživatelé stěžovali, že aplikace nefunguje. To by se mělo změnit s druhou verzí, která má být k dispozici v první polovině září.

Robotics

Německý trh robotiky a automatizace se propadne o 20 %

Celkové prodeje v této oblasti se v Německu údajně propadnou o 20 %. Původní odhad byl přitom 10 %. Není těžké přijít na to, co je důvodem těchto chmurných předpovědí.

V aktuální situaci, kdy mnoho podniků musí svoje investice pečlivě zvažovat, je těžké cokoliv předpovídat. Na druhou stranu nové požadavky - jako např. rozestupy mezi pracovníky - přináší nový potenciál pro využití robotiky a automatizace.

Do budoucnosti se podle odborníků ale jedná o perspektivní obor, který má ty nejlepší vyhlídky. Na rozdíl od lidí, jsou totiž roboti proti nemocem 💉 imunní.

Jupyter

Jupyter Book - Publikujte knihy rovnou z Jupyteru

Pokud analyzujete data v Jupyter Notebooku 📓 tak určitě víte, že se dají data, vizualizace i text jednoduše exportovat do jiných formátů. Díky tomu můžete výsledky sdílet s lidmi, kteří nemají Jupyter na svém PC.

Na popularitě Jupyteru staví projekt Jupyter Book, který možnosti běžného notebooku rozšiřuje. Můžete tak přímo v Jupyteru psát nejen publikace, ale třeba vytvářet i on-line kurzy.

Projekt je postaven na otevřeném kódu a nedávno byla oznámena nová verze. Ta přináší například jednodušší instalaci nebo rychlejší použití.

Hospitality

V hotelu vás obslouží roboti. Ušetříte za spropitné.

V dávných dobách (do roku 2019) byla pokojová služba 🔔 spojována s živým personálem. V některých hotelech v Kalifornii se to pomalu mění.

V reakci na koronavirus začali hotely ve zvýšené míře využívat služeb robotů. Takové použití samozřejmě není úplnou novinkou. Existuje již několik let. Dříve ale bylo jejich využívání chápáno spíše jako "pobavení" pro hosty.

To se změnilo a robot s poetickým jménem Rosé tak hostům doveze téměř cokoliv - od vína, nákupu až po polštář nebo osušky. Samozřejmostí je dezinfekce robota po každé donášce.

Roboti zatím plně nedokáží nahradit lidský personál. Nezvládnou nosit zavazadla, stlát postele nebo rezervovat pokoje. Přímo se nabízí otázka - jak ještě dlouho?

Career

Učte na LovelyData

Hledáme další lektory, kteří nám pomohou rozšířit naše hvězdné řady i počty kurzů. Tak pokud o někom víte, přepošlete mu/jí tento odkaz. Děkujeme 🙏!

Na závěr

Co se děje jinde

  • Tahle infografika 📊 zboří všechny zažité představy o zdravém jídle. Co myslíte - je horší slazená limonáda nebo 100% přírodní šťáva? A jak vychází srovnání avokáda s Nutelou?
  • Jste programátor nebo programátorka? Klidně i aspirující. Pak se budou hodit nápady 💡, díky kterým se naučíte něco nového.
  • Systém letadla je složitá věc. Na tom se určitě shodneme. Ale jak se aktualizuje software třeba takového Boeingu 747 ✈️? Jedině přes diskety!
  • Jste milovníci 8bitů a retro počítačů? Stýská se vám po starých dobrých časech, kdy BASIC vládl světu? Podpořte velmi úspěšnou kampaň 💰 na nové ZX Spectrum na Kickstarteru.
  • Chytré sklo zajistí soukromí v těch nejprivátnějších 🚽 chvílích. Doufáme, že v kritický okamžik nezklame.
  • Výzkum odhalil, že algoritmus Instagramu - nebo jeho programátoři? - preferuje lidi v plavkách 👙. Pokud se tedy chcete stát influencerem a mít miliony followerů už víte, jak na to.
  • Jestli se chcete před Covidem chránit opravdu stylově, nemáte jinou volbu 💎.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními

nebo nám napište něco hezkého. Děkujeme!

Zpět na blog

Python - základy

Naučte se základy Pythonu - populárního jazyka, který vzal datovou vědu doslova útokem.

Zobrazit kurz

Python pro každý den

Jak si užít Python a nezabloudit v kódu

Zobrazit knihu

SQL pro analytiky 2 - pokročilí

Naučte se vytvářet složité dotazy, databázové objekty a používat pokročilé funkce jazyka SQL.

Zobrazit kurz

Hledáme další autory

Publikujte na Lovely Blogu a inspirujte ostatní! Sdílením svých znalosti si budujete osobní značku.

Kontaktujte nás

Odběr novinek

Novinky, návody a tipy přímo do vašeho emailu.

Copyright © 2018-2024, Colorbee, s.r.o.

Designed by grafikli.cz in Prague.