Hello AI: Letní grilování

Zpět na blog

Monopoly

Grilovali šéfy velké čtyřky

Léto je v plném proudu a k němu neodmyslitelně patří grilování. V Americe to vzali pěkně zostra a Kongres si pozval šéfy velké čtyřky (Amazon, Apple, Facebook, Google) na kobereček.

Díky současné situaci nemuseli nikam jezdit, vše se odehrávalo online. Jako video platformu použili Cisco Webex. Zoom to z pochopitelných důvodů nebyl 😜.

Security

Jedno "mňau" vymazalo 4 000 databází po celém světě

Útok na nechráněné databáze zničil data v tisícovkách databází. V absolutní většině se jedná o platformy Elasticsearch, MongoDB a Redis. Data byla buď přepsána nebo zničena. V databázovém logu po sobě útok zanechal slůvko "meow" (mňau) 😿.

Zajímavé je, že nikdo nepožadoval žádné výpalné. Někteří odborníci se domnívají, že útočník (nebo útočníci) to udělali jen pro zábavu.

Není to poprvé, kdy hackeři útočí na nechráněné databáze. A i když nejsme proroci, myslíme si, že to bohužel není naposledy.

Education

Data jsou nová ropa

To říká indický miliardář a magnát Mukesh Ambani, který stojí za obrovským úspěchem indické firmy Jio. O téhle firmě se poslední době hodně píše, protože do ní nedávno investovali takoví giganti jako Facebook nebo Google.

My v LovelyData souhlasíme s tím, že data pohánějí současný svět. Proto pro vás vytváříme kurzy, které vám pomohou do tohoto oboru proniknout a získat tak náskok oproti ostatním.

Například s našimi Python a SQL kurzy vám budou stačit 2 hodiny týdně. Naučíte se analyzovat data rychle a efektivně. Zjistíte jak zpracovávat desítky milionů řádků. Ovládnete prověřené postupy z praxe.

Využijte léto a naučte se něco nového. Určitě se Vám to bude hodit a navíc budete v dobré společnosti. Protože data se s námi učí analyzovat zaměstnanci těch nejznámějších firem 👍.

IT

Co frčí mezi vývojáři v roce 2020

Další průzkum trendů za rok 2020. Tentokrát mezi developery. Konkrétně mezi 65 000 profesionály ze 186 zemí.

Z průzkumu se dozvíte, že více než 75 % programátorů pracuje přesčas. A že nejvíce let zkušeností s kódováním mají v Austrálii (průměrně téměř 17 let) a že ve Spojených státech pracují "nejstarší" vývojáři. Průměrně jim je 33,7 let 😮.

Nejlepší na tom je, že výsledky průzkumu jsou veřejně dostupné. Stačí si jen spustit třeba Jupyter Notebook a můžete začít analyzovat data.

R&D

Který sektor nejvíc utrácí za výzkum a vývoj?

Výrobci spotřebního zboží to rozhodně nejsou. Ti největší vydají na výzkum okolo 2-3 % svého obratu. Zato za marketing a sales jsou schopní utratit víc - průměrně 9 %. Zdá se, že jim prostě jde lépe uvádět na trh nové verze starých výrobků, než přijít s něčím opravdu inovativním.

Možná i proto, je mezi investory poptávka po pokrokových firmách, které chtějí změnit status quo. Například rostlinné mléko 🍼. To je údajně odvětví, které v USA roste 5 % každý rok. Během posledních měsíců vybraly od investorů dvě firmy Califa Farms a Oatly stovky milionů dolarů.

Pro srovnání - technologické firmy do výzkumu a vývoje investují hodně přes 10 %.

AI

Zmatená AI. V roušce vás nepozná.

Roušky brání algoritmům v rozpoznávání 📹 obličeje. Pokud si zakryjete nos a ústa, výrazně vzroste chybovost.

U některých algoritmů může chyba činit mezi 20 - 50 %. Záleží také na barvě roušky. Nejvíc problémů má umělá inteligence s černou barvou. Za ní následuje modrá.

I kvůli tomu usnadnil Apple majitelům iPhonů odemknutí jejich telefonu bez použití funkce FaceID.

Umělá inteligence ale nemá problémy jen s rouškami. Někdy stačí jen trochu líčení a geometrické tvary.

Gambling

Jak zahnat nudu? Někteří lidé obchodují s akciemi a nápadně to připomíná gambling.

Koronavirus dal lidem volný čas a někteří se vrhli na obchodování s akciemi. Bohužel se ale nejedná o sofistikované investory, kteří tráví spoustu času analýzou dat a pozorným sledováním grafů 📈📉. Jsou to úplně jiné typy obchodníků. Protože appky pro chytré telefony dovolují si "hrát" s akciemi doslova každému.

Například díky kontroverzní aplikaci Robinhood se investory stali lidé, kteří s tím dosud neměli moc zkušeností. Robinhood je v současné době pod palbou kritiky, protože "gamifikaci" dovedl až do fáze, která si zahrává s lidskými životy. A to doslova.

V červnu tohoto roku si totiž vzal život 20letý uživatel aplikace, protože se mylně domníval, že právě přišel o 730 000 dolarů. Jeho úsudek vyplýval z neznalosti obchodování s opcemi.

Big data

Máte "velká data" a potřebujete na ně speciální systém. A jste si tím tak jistí?

Pro někoho, kdo se pohybuje v technologickém sektoru, to může být jako studená sprcha 🚿. IT je zaplaveno "mýty" a tato stránka se nebojí je vyvrátit.

Věděli jste například, že obyčejný Macbook Pro z roku 2014 opakovaně porazil 128jádrové clustery a byl při výpočtech rychlejší? Velké škálovatelné systémy totiž mají určité režijní náklady a tak zde platí staré dobré "Nechoďte s kanónem na vrabce".

Machine learning

Poprask kolem GPT-3. Přišla budoucnost dřív, než jsme všichni čekali?

Pokud jen trochu sledujete dění okolo strojového učení, určitě vás neminulo vzrušení, které nastalo kolem uvolnění GPT-3 od OpenAI. Možnosti vypadají opravdu jak ze sci-fi filmu a někteří neváhají prorokovat konec teplých místeček všem programátorům.

Protože GPT-3 rozpozná mluvené příkazy (v angličtině) a dovede podle nich daný úkol splnit. Pak opravdu stačí jen nadiktovat 👄 jakou aplikaci chcete a za pár vteřin je hotovo.

Zatím to ale vypadá, že si programátoři ještě chvíli svoji práci udrží. Sám šéf OpenAI Sam Altman říká, že před sebou mají dlouhou cestu. Další zase neváhají tvrdit, že se v podstatě jedná o mnoho povyku pro nic.

Fashion

Jsem modelka a vím, že mi umělá inteligence vezme práci.

AI zasáhla už i módu. O práci se tak nebojí jen manuálně pracující nebo úředníci. Dnešní technologie totiž dokážou bez problémů stvořit supermodelku, která ve skutečnosti neexistuje.

Podle modelky, která se ve světě módy 🎀 už pár let pohybuje, je jen otázkou času, kdy AI algoritmy nahradí reálné lidi.

S tím samozřejmě přicházejí i etické otázky, protože firmy pak mohou modelky a modely "vyrábět" přesně podle aktuálních požadavků na rasu, sexuální identitu, politickou korektnost, apod.

Na závěr

Co se děje jinde

  • AI vytvořila fotorealistické portréty římských císařů. Co myslíte, dá se z výrazu tváře vyčíst lidská povaha? A co jednou vyčtou naši potomci třeba z tváří českých premiérů?
  • Někteří vědci se rozhodli na sobě vyzkoušet podomácku vyrobenou vakcínu.
  • Google vrací peníze za nefungující chytré brýle.
  • Virgin Galactic představil nový design kabiny. Hlavně, že je všude dobře vidět.
  • Zdá se, že problémy Intelu nekončí. Nejdřív Apple oznámí, že přechází na Arm a výroba 7nanometrových procesorů se o rok opozdí.
  • Už jste slyšeli o Quantum Computing? A teď si představte, že Spojené státy budují rovnou celý kvantový internet!
  • Budou nám všem platit Facebook a Google za data, která o nás sbírají?

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními

nebo nám napište něco hezkého. Děkujeme!

Zpět na blog

SQL pro analytiky

Naučte se základy SQL a relačních databází. Komplexní kurz, který vám dá jistotu při psaní databázových dotazů.

Zobrazit kurz

Pandas - analýza a zpracování dat

Naučte se základy Pandas - pythonovské knihovny, která je standardem pro analýzu a zpracování dat.

Zobrazit kurz

Vizualizace pro analytiky

Matplotlib, Pandas a Seaborn. Naučte se vizualizovat a prezentovat data v Pythonu.

Zobrazit kurz

Hledáme další autory

Publikujte na Lovely Blogu a inspirujte ostatní! Sdílením svých znalosti si budujete osobní značku.

Kontaktujte nás

Odběr novinek

Novinky, návody a tipy přímo do vašeho emailu.

Copyright © 2018-2024, Colorbee, s.r.o.

Designed by grafikli.cz in Prague.