Ženy, víte, jak najít práci v IT?

Zpět na blog

Ženy, víte, jak najít práci v IT?

kariéra práce IT ženy kurzy SQL

Zdeňka Němcová

Podzim 2020 ťukal na dveře a já jsem plna očekávání a velkých snů zasedla za „školní“ lavici nejdříve fyzickou, poté s ohledem na situaci, za tu virtuální. A začala jsem studovat. Studovat IT.

Jak se (ne)stát testerkou

Respektive zkoušela jsem, jestli proniknu do IT jako testerka. Všeobecně se traduje, že chce-li žena do IT, ať jde zkusit testování. Musím uznat, že jsem nebyla úplně nejlepší testerkou. Postupně jsem se do konce roku prokousala k úspěšnému ukončení studia, ale testerkou jsem se nestala. Zjistila jsem, že to není úplně pro mojí duši optimální zaměstnání. Chtěla jsem do IT, chtěla jsem flexibilitu, ale to aktuální nabídky v testingu tenkrát nedovolovaly. Na druhou stranu tento dlouhodobý kurz mi dal obrovskou možnost se postupně zorientovat v mnoha IT oblastech.

Co takhle SQL?

Moje analytická duše silně prahla po tabulkách a strukturovaných jasných příkazech, a ty jsem objevila v základech SQL. To mě opravdu bavilo. Jenže co naplat, byl to jen okrajový předmět, ten ze mě analytika v SQL neudělá. Zjistila jsem, že cesta pro mě jako pro ženu, a ještě k tomu bez praxe bude v tomto oboru hodně trnitá.

Raději něco mezi

Proto jsem zvolila „mezistupeň přistání“, a našla si pozici, která je na pomezí administrativy, HR a IT. Že nevíte, o jakou pozici se jedná? Jedná se o pozici Talent manažera. Je to vlastně taková pilná včelka, která zajišťuje nábor lektorů pro vytváření videokurzů v IT a komunikuje s firemními zákazníky. Mimoto také zajišťuje další administrativní záležitosti, které souvisí s provozováním videokurzů a jejich udržitelností na trhu. Je to včelka, která se snaží rychlostí blesku neustále zlepšovat cokoliv v LovelyData. Může pracovat odkudkoliv, a to je v dnešní době benefit k nezaplacení.

Rozhodla jsem se svoje zkušenosti sepsat

Ale proč vám to všechno píšu? Chci tímto úvodem dodat všem ženám odvahu. Odvahu jít zkusit pracovat na pomezí administrativy / IT. Nebát se udělat ten první krok do neznáma. Navíc vám chci předat pár tipů kde nejčastěji hledat právě takovéto pracovní nabídky, které mohou být „šité na míru“ všem ženám (samozřejmě i mužům), které potřebují být z nějakého důvodu flexibilnější a nezdržovat se cestováním do zaměstnání.

Moje zkušenosti s hledáním práce

Moje zkušenosti jsou následující a přiznávám, že i trochu horší, než jsem původně očekávala.

  • Nějaké malé procento vhodných nabídek může být uveřejněno i na www.jobs.cz, ale popravdě si myslím, že se jedná o hodně malé procento.
  • Další možností je Welcome to the Jungle. Výhodou těchto stránek je to, že můžete „nahlédnout do firem“ a zaškrnout pole „možnost pracovat plně z domova“.
  • Dalším vcelku zajímavým webem je www.jobstack.it, kde si můžete dokonce sami vyhledat, zda chcete zobrazit nabídky startupů, malých, středních nebo velkých firem. Velkou výhodou je, že můžete filtrovat jen nabídky remote (tedy práce odkudkoliv).
  • Stránky Práce v IT jsou vcelku velmi jednoduché stránky, na kterých jsou nabídky převážně z Prahy. Navíc nemají možnost zaškrtnout práci tzv. na dálku (remote).
  • Stránky IT jobs jsou pravděpodobně určeny převážně moravským uchazečům. Nabídky pro ostatní kraje jsou tam také, ale ne v takové míře. Nabídky remote zde také není možné vyfiltrovat.
  • Velmi zajímavou stránkou s nabídkou práce na dálku je Junior.guru – kde naleznete přímo jen nabídky pro „dálkaře“.
  • Pokud ovládáte dobře cizí jazyk, můžete navštívit stránky Remote OK, kde je možné filtrovat si v nabídkách celého světa.
  • Asi nejrozšířenějším a zároveň nejlépe zpracovaným pracovním portálem se mi jeví Startupjobs, který na svých stránkách nabízí mnoho oborů, krásně rozdělených do podoborů. Pokud budete chtít hledat flexibilní práci, stačí v záložce „Spolupráce“ kliknout na Remote.
  • A v neposlední řadě nesmíme opomenout Facebookové skupiny, LinkedIn, Twitter s hashtagy #pracenadalku nebo #remotework. I v rámci těchto stránek lze občas najít zajímavé pracovní nabídky.

Napište mi

Pokud by vás zajímalo cokoliv z oblasti vzdělávání v IT nebo byste chtěli poradit, který kurz z naší nabídky je pro vás nejvhodnější, klidně se na mě obraťte na zdenka.nemcova@lovelydata.cz, ráda pomohu či objasním některé záležitosti detailněji. Budu se těšit na zprávy od vás.


Líbil se vám článek? Sdílejte ho s ostatními

nebo nám napište něco hezkého. Děkujeme!

Zpět na blog

Python - základy

Naučte se základy Pythonu - populárního jazyka, který vzal datovou vědu doslova útokem.

Zobrazit kurz

Pandas - analýza a zpracování dat

Naučte se základy Pandas - pythonovské knihovny, která je standardem pro analýzu a zpracování dat.

Zobrazit kurz

Vizualizace pro analytiky

Matplotlib, Pandas a Seaborn. Naučte se vizualizovat a prezentovat data v Pythonu.

Zobrazit kurz

Hledáme další autory

Publikujte na Lovely Blogu a inspirujte ostatní! Sdílením svých znalosti si budujete osobní značku.

Kontaktujte nás

Odběr novinek

Novinky, návody a tipy přímo do vašeho emailu.

Copyright © 2018-2024, Colorbee, s.r.o.

Designed by grafikli.cz in Prague.